Van smederij tot grondbewerkingsspecialist

De geschiedenis van Struik Wieringermeer B.V. begon in 1934 toen Hendrik Struik zijn smederij vestigde in Slootdorp. De Wieringermeer was als nieuwe polder nog maar net drooggevallen en daarmee kwam 21.000 ha uitstekende landbouwgrond beschikbaar. Al snel kwam de focus van Hendrik’s smederij meer op landbouwmachines te liggen, waardoor de smederij uitgroeide tot een echt landbouwmechanisatiebedrijf. 

 

Opvolging
Aan het einde van de jaren ‘50 bracht Hendrik zijn eerste zelf ontwikkelde verkruimelaar op de markt en kwamen zijn zoons Gerrit en Adri in het bedrijf. Ondertussen was Struik ook dealer van Massey Ferguson trekkers en diverse andere merken werktuigen geworden. In 1959 werd een tweede vestiging geopend in Wieringerwerf.

   
Elementenfrees 
In de jaren ‘60 ontwikkelde Struik de opvolger van de verkruimelaar; de eerste elementenfrees en die machine werd direct een groot succes. Ook in de jaren ’70 werden veel nieuwe machines ontwikkeld, waaronder de eerste hakenfrees. Het bleken stuk voor stuk succesvolle innovaties. 

 

Uniek aanaardsysteem
In 1979 was Struik de eerste fabrikant die een volledig nieuw aanaardsysteem voor aardappelruggen ontwikkelde en patenteerde. Op de grotere landbouwbeurzen werd Struik een bekend gezicht en ook buiten Nederland leidde de kwaliteit van de machines en de betrokkenheid van de Struik medewerkers tot succes. 

 

Eén sterk bedrijf
Doordat de vraag naar Struik producten in de jaren ’80 bleef groeien, werd besloten de twee vestigingen samen te voegen. In 1985 werd een nieuw en modern fabriekspand betrokken aan de Schelphorst in Wieringerwerf.

 

De derde generatie
In 1993 kwam de derde generatie Struik in het bedrijf. Harry en Wichard – de zonen van Adri – en Herman – de zoon van Gerrit – vormden vanaf dat moment het management. In de jaren ’90 bleef het bedrijf succesvol. In het binnenland bleek de nieuwe Struik loofklapper het beste klapwerk te laten zien op een loofklapdemonstratie. In het buitenland vonden meer oranje machines hun weg en zo kwam er steeds meer nadruk op export te liggen. Inmiddels is de naamsbekendheid van Struik zo groot, dat de machines in meer dan 76 landen wereldwijd verkocht worden. In enkele landen is Struik zelfs marktleider op het gebied van frezen. Inmiddels is de vierde generatie toegetreden tot het management. 

 

Struik, uw maatwerkspecialist
Machines van Struik zijn doordacht en hebben zichzelf in de praktijk bewezen. Maar technische ontwikkeling stopt nooit en het blijft daarom altijd een uitdaging om onze bestaande machines te perfectioneren. Daarnaast werken we hard aan nieuwe machines, waarmee we steeds opnieuw beantwoorden aan de vraag uit de markt.

We koesteren een hechte band met onze dealers en eindgebruikers en we luisteren goed naar hen, want feedback uit de markt is belangrijk om de juiste aanpassingen en verbeteringen door te voeren. Zo houden we de kwaliteit van onze machines op het hoogste niveau. 

 

Machines op maat
Door de modulaire bouwwijze van onze machines kunnen we grote series bouwen, maar maatwerk is ook leverbaar. Heeft een klant dus specifieke wensen, dan hebben we heel vaak een passende oplossing. Het is ook niet voor niets dat de oude vertrouwde Struik verkruimelaar is uitgegroeid tot een machine die leverbaar is vanaf 1.65 meter tot 8 meter! Een ander voorbeeld is de VariX Twinrotor frees, een machine die dankzij zijn perfecte rugopbouw veel gebruikt wordt in de wortel- en witlofteelt. 

 

Nieuwsgierig geworden naar ons bedrijf en onze maatwerk-machines?

Stuur ons uw contactgegevens en wij helpen u graag verder!